Coronamaatregelen bij uitvaarten

Amarantha Uitvaartzorg hanteert strenge coronamaatregelen bij uitvaarten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Onze maatregelen zijn gebaseerd op de adviezen van het RIVM en de landelijke branchevereniging van uitvaartondernemers (BGNU).

In alle gevallen uiterste zorgvuldigheid

We gaan uiterst zorgvuldig te werk omwille van de veiligheid van u en onze eigen medewerkers. Zo dragen de uitvaartverzorgers standaard beschermende kleding (schort, handschoenen en mondkapje) bij het verlenen van de laatste zorg, ook als er geen sprake is van een coronabesmetting. Is dit wel het geval, dan komt daar nog een veiligheidsbril bij. Meehelpen bij het verlenen van de laatste zorg is in de meeste gevallen (na overleg) wel mogelijk. Thuis opbaren is geen enkel probleem, evenals opbaren in een uitvaartcentrum of een familiekamer.

Onze uitvaartbegeleiders komen bij voorkeur bij u thuis om alle zaken rond de uitvaart te bespreken. We komen in principe alleen en nemen vanzelfsprekend de geldende voorzorgsmaatregelen in acht. We geven geen handen, houden (1,5 meter) afstand en dragen een mondkapje. Bij coronagerelateerde klachten, zoals hoesten, niesen, verkoudheid en koorts bij de familie zoeken we naar andere manieren om contact te onderhouden. We vragen u ook om met maximaal 3 personen aanwezig te zijn bij deze gesprekken.

Condoleren bij een corona-uitvaart

Wat de condoleance en uitvaartplechtigheid betreft volgen we de lijn van het RIVM. Het maximum aantal personen is (vanaf 28 april 2021) 100 personen (exclusief medewerkers). Handen geven en ander fysiek contact is niet toegestaan. In plaats daarvan draagt iedereen een mondkapje en wordt 1,5 meter afstand bewaard. We zetten aanvullend extra in op handhygiƫne, met desinfecterende gel (op alcoholbasis) en tissues. Mensen die kampen met neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts dienen thuis te blijven.

Niet alle uitvaartcentra en uitvaartlocaties kunnen 100 mensen op 1,5 meter ontvangen. Daarom kijken de uitvaartbegeleiders met u mee naar een geschikte alternatieve locatie voor de afscheidsplechtigheid.

Het is in alle uitvaartcentra mogelijk koffie en thee te serveren volgens strikte aanwijzingen en routes. Gasten wordt gevraagd naam en telefoonnummer te noteren. Dit wordt zo nodig gebruikt bij contactonderzoek. Het dragen van een mondkapje is verplicht.

Meerijden met de rouwauto door familie is op dit moment niet mogelijk.

Elke uitvaart is maatwerk, ook in coronatijd

We denken mee over nieuwe rituelen en alternatieven om elkaar te steunen en sterkte te wensen. Denk aan de condoleancegroet waarbij u de hand op het hart legt. Voor de schriftelijke condoleance kunt u bijvoorbeeld losse kaarten gebruiken. Die kunt u meesturen met de rouwbrief.

Gelukkig zijn er volop technische mogelijkheden om de uitvaartplechtigheid op afstand bij te wonen, zoals een livestream met beeldverbinding. Verder is een beeldverslag in foto of film een optie. Ondanks de beperkingen streven we ernaar de uitvaart mogelijk te maken zoals u die graag wilt. Ons uitgangspunt is en blijft maatwerk.

Hebt u vragen over onze coronamaatregelen?

Hebt u vragen over overlijden, opbaren, de uitvaart en corona? Bel 0183 – 563 948, stuur een mail naar info@amaranthauitvaartzorg.nl of vul ons contactformulier in.

Deze update is geplaatst op 28 april 2021. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zorgen regelmatig voor een update.