Amarantha Uitvaartzorg en het coronavirus

Ook Amarantha Uitvaartzorg heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De maatregelen zijn gebaseerd op de adviezen van het RIVM en de landelijke branchevereniging van uitvaartondernemers (BGNU).

In alle gevallen: uiterste zorgvuldigheid

In alle situaties gaan we uiterst zorgvuldig te werk omwille van de veiligheid van u en onze eigen medewerkers. Zo dragen de uitvaartverzorgers standaard beschermende kleding bij het verlenen van de laatste zorg, ook als er geen sprake is van een coronabesmetting. Meehelpen bij het verlenen van de laatste zorg is in de meeste gevallen helaas niet mogelijk. Thuis opbaren is geen enkel probleem, evenals opbaren in een uitvaartcentrum of een familiekamer.

Onze uitvaartbegeleiders komen bij voorkeur bij u thuis om alle zaken rond de uitvaart te bespreken. Zeker bij het eerste gesprek vinden we het nodig elkaar persoonlijk te ontmoeten. Met een telefoongesprek of videobellen doen we naar ons idee geen recht aan de precaire situatie waarin nabestaanden direct na een overlijden zich bevinden. Bij de bezoeken thuis nemen we vanzelfsprekend de geldende voorzorgsmaatregelen in acht. We geven geen handen en houden (1,5 meter) afstand. Bij coronagerelateerde klachten, zoals hoesten, niesen, verkoudheid en koorts zoeken we naar andere manieren om contact te onderhouden.

Condoleance en uitvaart

Wat de condoleance en uitvaartplechtigheid betreft volgen we de lijn van het RIVM om het gezelschap zo klein mogelijk te houden. Tot 1 juli is een aantal van 30 bezoekers de absolute bovengrens. Handen geven en ander fysiek contact is er niet bij. In plaats daarvan bewaren we minimaal 1,5 meter afstand. We zetten aanvullend extra in op handhygiƫne, met desinfecterende gel (op alcoholbasis) en tissues. Mensen die kampen met neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts dienen uit voorzorg thuis te blijven. Vanaf 1 juni is het in de meeste uitvaartcentra weer mogelijk om koffie en thee te serveren.

Nieuwe rituelen en alternatieven

We denken mee over nieuwe rituelen en alternatieven om elkaar te steunen en sterkte te wensen. Denk aan de condoleancegroet waarbij de hand op het hart wordt gelegd. Voor de schriftelijke condoleance kunt u bijvoorbeeld losse kaarten gebruiken. Die kunnen worden meegestuurd met de rouwbrief.

Gelukkig zijn er nieuwe technische mogelijkheden om de uitvaartplechtigheid op afstand bij te wonen, zoals een livestream met beeldverbinding. Verder is een beeldverslag in foto of film een optie. In een aantal gevallen is het een goed idee om op een later tijdstip een herinneringsdienst en/of condoleance te houden. Op de pagina Tarieven leest u wat de coronamaatregelen voor gevolgen hebben voor de kosten.

Ondanks de beperkingen streven we ernaar de uitvaart mogelijk te maken zoals u die graag wilt. Ons uitgangspunt is en blijft maatwerk.

Heeft u vragen over hoe we met het coronavirus omgaan?

Heeft u vragen over overlijden, opbaren, de uitvaart en het coronavirus? Bel 0183 – 563 948, stuur een mail naar info@amaranthauitvaartzorg.nl of vul ons contactformulier in.

Deze update is geplaatst op 25 mei 2020. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zorgen dagelijks voor een update.