Meer afstand, maar ook meer intimiteit bij uitvaart in coronatijd

Alles loopt anders in coronatijd, ook afscheid nemen van een geliefde. Oude gewoontes en rituelen zijn niet langer mogelijk bij een uitvaart in coronatijd. Het maakt het afscheid nog verdrietiger dan het gewoonlijk al is. Want zeg nou zelf, hoe kun je elkaar troosten op anderhalve meter afstand?

Wat te denken van al die andere vragen die oppoppen. Wat mag wel en wat niet? Kan de condoleance doorgaan, mogen we rouwbezoeken afleggen? Moet de kist direct worden gesloten? Is een mondkapje tijdens de uitvaartplechtigheid verplicht of alleen gewenst? Het afscheid van een geliefde verloopt kortom heel anders dan we gewend waren.

Wat werkelijk belangrijk is

Deze coronatijd leert ons ook iets anders. We herontdekken wat werkelijk belangrijk en essentieel is. Uitvaarten zijn minder groots en massaal en daardoor intiemer. De mensen die er echt bij moeten zijn, zijn erbij. De intimiteit en beslotenheid biedt mensen ruimte om spontaan mooie woorden te delen. Waar eerst terughoudendheid heerste, voelen nabestaanden nu minder moeite om tijdens de plechtigheid hun herinneringen en gedachten in een verhaal of speech te delen.

Zo wordt een uitvaartplechtigheid waar slechts 30 of 40 mensen aanwezig zijn groots op een andere manier. Herinneringen die we koesteren worden gedeeld in verhalen, anekdotes en kleurrijke gedachten en beelden. Het zijn vooral die verhalen die troost bieden en de overledene weer even dichtbij halen.

Van onschatbare waarde

Hoewel de coronabeperkingen ons dwingen het afscheid anders, kleiner te organiseren kunnen we onze verhalen blijven vertellen om zo het eerbetoon aan vader, moeder, man, vrouw, kind, opa of oma vorm te geven. Je kunt mensen ook uitnodigen hun verhalen online te delen, bijvoorbeeld via memori.nl of via een kaartje dat bij de rouwkaart wordt gestoken. De ervaring leert dat de verhalen en opmerkingen die mensen op een kaartje zetten van onschatbare waarde zijn en veel meer indruk maken dan een goedbedoeld gemompeld ‘gecondoleerd’.

Er is meer mogelijk dan u denkt bij een uitvaart in coronatijd

We missen warmte, nabijheid, een arm om ons heen, elkaar even vasthouden, samen zachtjes huilen. Dat maakt afscheid nemen in deze tijd extra moeilijk. Maar we hoeven ons niet helemaal machteloos te voelen. De uitvaartbegeleiders van Amarantha Uitvaartzorg denken mee hoe het anders kan of anders moet. Er is meer mogelijk dan je denkt, mede met behulp van digitale technieken. Denk aan een livestream. Zo werken we ook in coronatijd samen aan een waardevol afscheid dat de herinnering aan een overleden geliefde levend houdt.

Onze coronamaatregelen

De uitvaartbegeleiders van Amarantha Uitvaartzorg hanteren coronamaatregelen die zijn gebaseerd op de coronarichtlijnen die het RIVM en de landelijke branchevereniging van uitvaartondernemers (BGNU) heeft opgesteld.