Hoe flexibel ben je met een uitvaartverzekering?

Nederlanders zijn kampioen verzekeren. Financiële risico’s vermijden we liever. Ook als het gaat om de zaak waarvan iedereen weet dat hij of zij er vroeg of laat mee te maken krijgt: de dood. Maar liefst driekwart van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Maar is de uitkering genoeg om straks de kosten van de uitvaart te dekken? En ben je vrij om de uitvaartonderneming te kiezen die bij je past en waar je vertrouwen in hebt? Of moet je per se winkelen bij de uitvaartonderneming die op de uitvaartpolis vermeld staat?

100 gulden: net genoeg voor 20 kopjes koffie

Vroeger sloten ouders voor hun kinderen één of meer uitvaartverzekeringen af. Of je sloot een verzekering af als je ging trouwen. De kosten waren te overzien: een stuiver per week en na 25 jaar was de verzekering premievrij. De polis werd goed opgeborgen in de la bij de andere paperassen. Goed geregeld!

Wie nog zo’n oude polis heeft weet wel beter. ‘Uit te keren bij overlijden: 100 gulden.’ Omgerekend naar deze tijd: 45 euro, net genoeg voor 20 kopjes koffie. Vroegere generaties waren ook bekend met het inflatiespook. Dus werden na verloop van tijd vaak nieuwe verzekeringen afgesloten met hogere verzekerde bedragen.

Naast de zogenaamde kapitaalverzekering is er de naturaverzekering of dienstenverzekering. In plaats van een vast bedrag, zoals bij de kapitaalverzekering, krijg je een uitkering in producten en diensten. Meestal gaat het om een vast pakket, met een standaardkist, een rouwauto, volgauto, een aantal rouwbrieven, enz. In veel gevallen ben je beperkt in uw keuze. Zo kan het gebeuren dat je diensten alleen kan afnemen bij een uitvaartonderneming buiten je eigen regio.

Zit ik vast aan mijn naturaverzekering?

Veel mensen denken dat ze met een natura- of dienstenverzekering alleen terechtkunnen bij de uitvaartonderneming die op de polis vermeld staat. Maar dat is gelukkig niet zo. Je bent vrij om de uitvaartonderneming te kiezen die bij je past en waar je vertrouwen in hebt.

Ben ik duurder uit als ik mijn naturaverzekering laat uitkeren in euro’s?

In alle gevallen is het mogelijk een natura- of dienstenverzekering te laten uitkeren in euro’s. Je krijgt weliswaar minder geld uitgekeerd dan de waarde van de diensten. Maar je kunt het geld vrij besteden aan zaken die je zélf belangrijk vindt. Of je duurder uit bent, hangt af van het type verzekering en de keuzes die je maakt.

Bedenk ook dat je bij een naturaverzekering niet wordt gecompenseerd voor diensten die je niet afneemt. En een extra wens, bijvoorbeeld een bijzondere locatie of een auto met een afwijkende kleur, betekent doorgaans flink bijbetalen. Zo kun je bij een naturaverzekering alsnog voor verrassingen komen te staan.

Heb je vragen over jouw uitvaartverzekering?

Schroom niet om contact op te nemen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Bel ons of vul het contactformulier in.

O ja, en die oude polis van vroeger? Beslist niet weggooien, maar altijd laten uitkeren. Al is het maar voor die 20 kopjes koffie.

Verder lezen

Meer info over onze tarieven vind je hier.

(Gepubliceerd op 30 september 2020)

Een oude verzekeringspolis.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.