Help kinderen in hun rouw en verdriet

Veel kinderen krijgen op jonge leeftijd met dood en verdriet te maken. Zoals de zevenjarige Julia. Haar oma is gestorven en samen met papa en mama is ze bij oma geweest om afscheid te nemen. Ze is erg verdrietig en wil deze avond niet slapen. Elke keer als ze bijna in slaap valt schrikt Julia wakker.

De ouders van Julia zijn uitgeput en gaan op tijd naar bed. Verdriet gaat je niet in de koude kleren zitten. Als ze nog maar net in slaap gevallen zijn springt Julia op hun bed. Ze blijft maar roepen dat ze wakker moeten worden en niet mogen slapen. Mama probeert Julia tot rust te laten komen, maar de paniek blijft. Ze nemen Julia tussen hen in en wiegen haar in slaap.

Wat werkelijk belangrijk is

De volgende dag ontmoeten we het gezin in het huis van oma. We vragen hoe het met ze is en of ze een beetje hebben kunnen slapen na de intensieve dag van gisteren. De ouders, beiden met flinke kringen onder de ogen, vertellen over de afgelopen nacht. Terwijl we met zijn drieën bij de kist staan, zegt de moeder van Julia: ‘Hebben we er wel goed aan gedaan om Julia gisteren mee te nemen? Hadden we haar wel in de kist moeten laten kijken, ze is nog zo jong.’

Gebruik de juiste woorden

Je kunt kinderen, zoals in dit geval Julia, helpen in hun verdrietige momenten, onder andere door duidelijk te zeggen wat er speelt. Volwassenen zijn er een meester in om verdriet te omzeilen of af te zwakken: oma is ingeslapen. Geen wonder dat Julia niet wil gaan slapen en ook haar ouders wakker maakt! Als je de dingen niet duidelijk uitlegt gaan kinderen fantaseren en hun fantasie gaat meestal veel verder dan de werkelijkheid.

Praat met kinderen over rouw en verdriet

Eigenlijk begint rouwverwerking niet pas bij het overlijden van iemand. Ook voor kinderen is het verstandig om over de dood te praten. Er zijn genoeg aanleidingen: iets wat je op tv ziet of wat kinderen op school hebben gehoord. Of een huisdier dat doodgaat. Praat erover en maak het deel van de opvoeding. Lees een boekje over de dood en doodgaan, juist als er geen directe aanleiding toe is. Als er dan een dierbare overlijdt kun je voortborduren op eerdere gesprekken. Er zijn heel veel creatieve manieren om kinderen bij een afscheid te betrekken.

Meer over rouwverwerking

Wilt u meer weten over rouwverwerking bij kinderen? Neem contact met ons op. Graag helpen we u verder met tips en adviezen. Ook hebben we een uitgebreide set materialen die kinderen kunnen helpen in de verwerking van hun verdriet en in de aanloop naar de uitvaart. Lees ook onze blog over rouwspeelgoed.

Een kleurrijke vlinder op de uitvaartkist is ook voor kinderen een aansprekend symbool voor afscheid.