Mijn vader heeft dementie. Hoe nemen we afscheid nu moeder is overleden?

Leven is zoeken naar verbinding tussen mensen en situaties. Daarmee geven we betekenis aan ons bestaan. Leven is ook afscheid nemen en verliezen. Door verdriet te hebben en te rouwen kun je opnieuw de verbinding aangaan. Dat is moeilijk als er iemand met dementie onder de directe nabestaanden is. Hoe maak je dan de verbinding?

In Nederland zijn 280.000 mensen die lijden aan (een vorm van) dementie. Dat aantal stijgt. De verwachting is dat in 2035 meer dan 500.000 mensen dementie zullen hebben. Logisch dat ook uitvaartbegeleiders steeds vaker te maken krijgen met mensen met dementie. Omdat ze overlijden of omdat er iemand in hun directe omgeving overlijdt.

De uitvaartbegeleiders van Amarantha Uitvaartzorg zijn van mening dat iemand met dementie altijd betrokken moet worden bij verlies en verdriet. De Groningse hoogleraar voor oudergeneeskunde Joris Slaets zegt hierover: ‘Het is moeilijk te voorspellen wat iemand zich nog zal herinneren van het afscheid. Maar de kans ontnemen om verdriet een plek te geven, is nogal wat. Dan besluit je eigenlijk: jij hoort er niet meer bij. Bovendien is de verbondenheid tussen achterblijvers groter als ze het verlies hebben kunnen delen.’

Toen haar moeder deze winter plotseling overleed, stond Marian (61) voor allerlei vragen. Want hoe moest ze dit vertellen aan haar vader, die een ernstige vorm van dementie heeft? Kan hij de emoties wel aan? Wordt hij er onrustig van? Kan hij de uitvaart bijwonen? Maar ook: zal hij zijn vrouw/mijn moeder missen als ze nooit meer langskomt? Om direct te beseffen: Ik denk het niet, maar ik kan niet in zijn hoofd kijken. Hij is zo lang met haar samen geweest, mijn moeder was zijn alles.

Andere kennis en vaardigheden

Het is de uitdaging én de wens dat Amarantha Uitvaartzorg in dit soort situaties kan helpen en adviseren. Daarom volgden onze uitvaartbegeleiders onlangs de training ‘Dementievriendelijke uitvaart’. Deze training biedt allerlei handvatten hoe je als uitvaartbegeleider een dementievriendelijke uitvaart kunt vormgeven. Een dementievriendelijke uitvaart vraagt namelijk andere kennis en vaardigheden dan een reguliere uitvaart. Het is zoeken naar mogelijkheden om de persoon met dementie erbij te betrekken. Natuurlijk verloopt dat in nauw overleg met familieleden en/of verzorgers.

Enkele zaken waar we extra op letten

  • De confrontatie met de overledene en persoonlijk afscheid nemen is een belangrijk moment dat met zorg gekozen moet worden. Waar gebeurt dit, hoe geef je dit vorm en wie is daar bij en moet het vaker dan één keer?
  • Een afscheidsceremonie zonder al te veel prikkels is beter. Dus confronteer iemand liever niet met een uitgebreide diapresentatie, maar met een paar foto’s van de overledene en bekende muziek.
  • Een vaste begeleider geeft houvast. Een bekende die dichtbij staat begeleidt de persoon in kwestie bij alles. Dat kan een familielid zijn of een professionele zorgverlener.
  • Het is verstandig een alternatief plan te hebben, voor het geval dat het allemaal toch te veel blijkt te zijn.

Voorop staat dat we op wat voor manier dan ook de mens met dementie volop mee laten doen. Tegelijkertijd draait het niet alleen om de persoon met dementie. Iedereen moet op een goede en liefdevolle manier afscheid kunnen nemen.

Logo-DvUvverzorger-500.png