Praten over de dood is moeilijk én verrijkend

Nog nooit in mijn leven heb ik zo veel en zo vaak over de dood gepraat als de laatste paar jaren. Logisch zal je zeggen, je bent uitvaartbegeleider. Ja, dat is waar, praten over de dood is mijn vak. Maar het onderwerp spreekt mensen in mijn omgeving blijkbaar aan. Waar ik ook kom, in mijn familie- of vriendenkring, in de kerk of in het zwembad, altijd is er wel iemand die me herinnert aan mijn werk.

De dood intrigeert én de dood confronteert. Want praten over de dood van een bekende plaatsgenoot of een BN’er is nog wel te doen. Maar nadenken over je eigen dood en uitvaart, of die van je ouders, is een ander chapiter.

Koffiepraat

‘Als ik jou zo hoor, moet ik ook eens praten met mijn ouders. Ze zijn al op leeftijd en ik heb geen idee wat ze eigenlijk willen. Maar ja, het is nu eenmaal geen lekker praatje voor bij de koffie.’ Mijn vriendin schuifelt heen en weer en weet zich geen houding te geven. ‘Maar jullie hebben toch zo’n goede band?’, probeer ik. ‘Misschien zitten ze wel op jou te wachten en durven ze er zelf niet over te beginnen omdat ze je niet willen belasten.’

Een andere keer word ik tussen de schappen in de supermarkt aangesproken door een dorpsgenoot. Een oom had haar na zijn laatste ziekenhuisopname gevraagd om zijn begrafenis voor te bereiden. ‘Ik heb gezegd dat ik hem nog lang niet kwijt wil en dat we er wel een keer over zullen praten. Maar ik heb geen idee hoe ik dat aan moet pakken.’

Mannen praten meer dan vrouwen over de dood

Zomaar wat voorbeelden uit mijn bestaan als uitvaartbegeleider. De aarzeling bij mijn gesprekspartners is herkenbaar. Een op de vijf Nederlanders praat weleens met iemand in zijn omgeving over de dood. Die vier anderen doen dat dus niet, en zetten hun wensen ook niet op papier. Opvallend vind ik dat meer mannen dan vrouwen over hun eigen dood praten. En iets minder opvallend, ouderen praten meer over hun dood dan jongeren.

Waarom zou je het onderwerp eigenlijk mijden? Praten over de dood hoeft niet moeilijk, zwaar of emotioneel te zijn. Het levert ook zinvolle gesprekken op. Praten over de dood betekent heel vaak mooie herinneringen ophalen en nadenken over hoe de toekomst eruit zal zien.

De uitvaartnotities van Amarantha Uitvaartzorg.
De uitvaartnotities van Amarantha Uitvaartzorg, een handig boekje waarin u uw persoonlijke wensen en ideeën kunt opschrijven.

Als de uitvaartwensen bekend zijn geeft dat rust

Als in een goed gesprek de uitvaartwensen bekend zijn, geeft dat rust op een moment dat doorgaans erg stressvol is: de dood van een geliefde. En het geeft rust in het hier en nu. Het is fijn als zaken tijdig geregeld zijn en je er niet meer over na hoeft te denken.

In de uitvaartwereld zijn allerlei materialen ontwikkeld om het gesprek aan te gaan over je eigen of iemand anders zijn uitvaart. Wij gebruiken zelf het boekje ‘Uitvaartnotities’. Alle relevante thema’s komen aan bod, waarbij je zelf kunt aangeven wat je wensen zijn en wat je verder belangrijk vindt.

Wat zijn jouw uitvaartwensen?

Nodig Amarantha Uitvaartzorg eens vrijblijvend uit om te praten over de uitvaartwensen van jouzelf of die van je ouders. Of maak een afspraak op ons kantoor in Arkel.