Welke muziek mag op jouw uitvaart klinken?

‘Oh, dit vind ik zo mooi, dit mogen ze op mijn uitvaart draaien!’ Als mensen het over muziek hebben die hen raakt, zeggen ze dat weleens. En dat is prettig. Want als nabestaanden kun je flink verlegen zijn met de vraag hoe je een passend afscheid inricht. Een duidelijk uitgesproken voorkeur voor bepaalde nummers, een artiest of musicus maakt het een stuk makkelijker.

Muziektradities veranderen snel. Nog niet zolang geleden bepaalde je afkomst min of meer welke muziek er tijdens je uitvaart klonk. In de Rooms-Katholieke kerk ontstonden requiems, in de protestantse traditie werden liederen van Johannes de Heer populair bij uitvaarten. Tegenwoordig zijn het meer en meer nummers van bekende artiesten die tijdens een uitvaartplechtigheid klinken. Wie raakt niet ontroerd bij het horen van ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij of ‘Tears in heaven’ van Eric Clapton? Als liefhebber van klassieke muziek geniet ik zelf trouwens het meest van een mooie aria uit de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Een onuitputtelijke bron

Hoe groot de verschillen in culturen en religies ook zijn, als mens hebben we dezelfde behoeftes: we willen gekend worden en in ons verdriet emoties voelen en delen. Muziek is daarvoor een onuitputtelijke bron. Muziek ontroert, troost, geeft rust en kracht. Muziek geeft woorden aan wat we niet kunnen zeggen. Juist in momenten van verdriet en vertwijfeling geeft muziek ruimte om weer op adem te komen en emoties te kanaliseren.

Verbinding

Muziek zegt soms meer dan duizend woorden. Het is een mooie manier om bij een afscheid van een dierbare uitdrukking te geven aan je emoties. Het favoriete nummer van degene waar je van hield biedt troost en verbinding tussen nabestaanden. Zo deel je het verdriet op een bijzondere manier met elkaar.

Livemuziek, bijvoorbeeld een familielid dat piano speelt, kan erg ontroerend zijn tijdens een afscheidsdienst.
Livemuziek in een afscheidsdienst kan erg ontroerend zijn.

Livemuziek

Muziek is erg bepalend voor het afscheid, zeker als het livemuziek is, bijvoorbeeld een orgel in een monumentale kerk of een cellosuite in een klein, intiem gezelschap. Veel mensen denken niet aan de mogelijkheid van livemuziek, maar het kan zo ontroerend zijn en heel veel toevoegen. Het koor waar de overledene lid van was, of zo van hield, een kleindochter die harp speelt. Livemuziek kan heel klein en teder zijn, zoals het kleinkind dat een liedje bij de kist zingt.

Het mooist is muziek die past bij een mooie herinnering of de overledene zelf.

Livemuziek kan ook heel overweldigend zijn: de plaatselijke fanfare waar iemand tientallen jaren lid van was en die al spelend de rouwstoet naar de begraafplaats begeleidt. Maar kun je je een mooier eerbetoon aan de overledene voorstellen, een eerbetoon dat meteen ook troost is voor de achterblijvers? Zo gek dus niet om na te denken over welke muziek er mag klinken op jouw uitvaart.

Muziek die past

De uitvaartbegeleiders van Amarantha Uitvaartzorg ervaren bij elk afscheid weer hoe belangrijk muziek kan zijn. Ze houden zelf ook van muziek en hebben vaak aan een paar woorden of het neuriën van een enkele maat voldoende om het gewenste muziekstuk te vinden. Want dat is het mooist: muziek die past bij een mooie herinnering of de overledene zelf.

2 thoughts on “Welke muziek mag op jouw uitvaart klinken?

 1. Ave Maria maakt niet uit welke.
  Halleluja Ill Divo
  Mama Ill Divo
  Time to say goodbey Andrea Bocelli
  We,l meet again Vera Lynn?
  Heer ik kom tot u. Opwekkingslied.
  Pie Jesu.
  Panis angelicus.

Comments are closed.