‘Hé, ga je mee begrafenisje spelen?’

Kinderen brengen we liever niet in contact met de dood. Toch worden jaarlijks veel kinderen ermee geconfronteerd. Vaak is het een grootouder of iemand uit de omgeving van het kind die overlijdt. Het kan ook dichterbij zijn, iemand uit het eigen gezin. Elk jaar verliezen ongeveer 6400 kinderen een van hun ouders en 2000 kinderen een broer of een zus.

De meeste kinderen blijken met de juiste steun uit hun omgeving het verlies van een dierbare goed te verwerken. Dit betekent niet dat het een eenvoudige opgave is, zeker niet omdat volwassenen in de omgeving van het kind zelf meestal ook in de rouw zijn.

De dood hoort bij het leven

Het besef dat de dood bij het leven hoort, kun je kinderen leren. Bijvoorbeeld door iets wat ze op tv zien of wat kinderen op school gehoord hebben. Of als de kat of het konijn doodgaat. Je kunt met kinderen een boekje (voor) lezen, juist ook als er geen directe aanleiding voor is. Als er dan een dierbare overlijdt, kun je voortborduren op eerdere gesprekken.

Ook spelenderwijs kun je met kinderen in gesprek raken over rouw en verlies. Kinderen gebruiken hun spel nu eenmaal om alles wat ze meemaken te verwerken. Dat geldt voor kleine dingen, dus waarom niet voor ingrijpende zaken zoals verdriet en verlies?

rouwlego 1
Spelenderwijs met kinderen in gesprek raken over rouw en verlies.

Met Lego je eigen begraafplaats aanleggen

Richard Hattink van Rouw& ontwikkelde speciaal uitvaartspeelgoed, zodat kinderen de dood in hun spel kunnen betrekken. Lego om zelf een begraafplaats aan te leggen, poppetjes om een rouwstoet te maken, compleet met kist. Probeer als volwassene maar eens om níet mee te doen. Ik vind het een goede manier om ze voor te bereiden op een uitvaart.

Ook Amarantha Uitvaartzorg beschikt over rouwspeelgoed. In onze speciale kinderbox hebben we Lego, kleurplaten, boekjes en knutselspullen. Rondom een uitvaart lenen we de box graag uit om kinderen spelenderwijs te laten zien wat er gaat gebeuren. Om samen met de jongere kinderen in een familie of schoolklas spelenderwijs de dood van een geliefde een plekje te geven. (Foto in de tekst © Rouw&, met toestemming gebruikt.)